fbpx
Azolla – rodzaj wodnej paproci, wchodzącej w symbiotyczną relację z sinicami Anabaena, które podwajają tempo fotosyntezy i zaspokajają swoje zapotrzebowanie na azot. Dzięki obydwu czynnikom paprocie te uzyskują przewagę konkurencyjną nad innymi roślinami wodnymi fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News
Azolla – rodzaj wodnej paproci, wchodzącej w symbiotyczną relację z sinicami Anabaena, które podwajają tempo fotosyntezy i zaspokajają swoje zapotrzebowanie na azot. Dzięki obydwu czynnikom paprocie te uzyskują przewagę konkurencyjną nad innymi roślinami wodnymi fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News
Stefan Diller luty 2025

Na powierzchni

Mikroskopia elektronowa (SEM) pozwala wykonać fotografie tak wysokiej jakości, że widoczne stają się na niej niedostrzegalne gołym okiem szczegóły i wzory (powiększenie do 200 tys. razy).

Artykuł z numeru

Dotknij mnie

Podglądamy dzięki temu struktury, jakie tworzą się na powierzchni roślin, i zaczynamy rozumieć, co sprawia, że tak różne są nasze haptyczne doświadczenia w kontakcie z nimi. Spotykamy przecież rośliny mokre i suche, śliskie i włókniste, gąbczaste i kolczaste, o kształtach regularnych i nie. Za każdą z tych faktur kryją się konkretne właściwości, które pomogły roślinom przystosować się do warunków otoczenia, np. pobierając lub zatrzymując wodę. Nałożenie koloru na czarno-białe zdjęcia mikroskopowe utorowało im drogę do publikacji we wszelkiego rodzaju mediach, wzbudzając zachwyt osób obserwujących. Z tej perspektywy powierzchnie roślin wydają się istnymi dziełami sztuki.

Włoski pszenicy, drzewa kakaowego i liści tytoniu fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

Włoski pszenicy, drzewa kakaowego i liści tytoniu fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

Tobacco leaf trichomes, coloured scanning electron micrograph (SEM). Trichomes are specialised structures that can be glandular in nature, defend against predators, or help reduce water loss. This is a sample of Virigina tobacco, a variety of tobacco from the plant Nicotiana tabacum.

fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

fot. Stefan Diller/Science Photo Library/East News

Chcesz przeczytać artykuł do końca?

Zaloguj się, jeden tekst w miesiącu dostępny bezpłatnie.

Zaloguj się